Om Pilates

Jeg er Pilatesinstruktør
 
·       Jeg hjelper folk å oppdage fri bevegelse i kroppen sin
·       Jeg trener de som er sårbare, de som utmerker seg og alle de som er midt i mellom
·       Jeg lærer folk utholdenhet og til alltid å strekke seg litt lenger
·       Jeg trener alle slags kropper
·       Jeg bruker en treningsmetode som hyller våre ulikheter
·       Pilates har vist meg at vi av og til må ta et skritt tilbake for å få framgang og nå målet
·       Jeg vet at endring kommer ved små skritt over tid og ved ikke å brenne etappene
·       Jeg er overbevist om at ved å forbedre en persons helse bidrar det positivt til hele samfunnet
Kristin Nilseng, Ekilibre Pilates

Pilates er mer enn du tror

Tyske Joseph H. Pilates brukte mange år på å utarbeide denne metoden, som bygger på en dyp forståelse av det hele mennesket. Trening blir mer enn mekanikk og repetisjoner, fordi du må ha kontakt med kroppen din og lære deg å kjenne etter på ting. Vi kan ikke tilbringe livet i krig med kroppen fordi vi skal hevne oss på ekstra kilo eller ytre krav til estetikk.

Det autonome (viscerale) nervesystemet aktiveres i det vi kjenner som «body, mind, spirit» trening. Joseph Pilates (som vi gjerne omtaler som Joe) var opptatt av balanse og likevekt. Likevekt og harmoni gjør oss lykkelige og frigjør endorfinene. Vi er skapt for å bevege oss langsomt og lenge. Den dype kjernemuskulaturen bråker ikke. Den holder deg på beina hele dagen. Det er grunn til å være takknemlig og ta vare på den på en ordentlig måte.

Med regelmessig og fokusert Pilates trening oppnår du bedre kroppsbeherskelse, koordinasjon, styrke, fleksibilitet og konsentrasjon. I tillegg til mindre smerter og plager, færre skader og en bedre stressmestring. Les mer om historien og metoden her

Metoden ble opprinnelig overført muntlig og gjennom praksis fra Joe og Clara til de som trente på deres studio i New York. Noen av dem ble sertifisert av Joe Pilates, men de fleste tok arven videre og utviklet metoden videre på sin måte. Vi kaller dem «The Elders» og dersom du møter en Pilates instruktør kan du spørre hvem av de «Elders» de har lært av. Det vil kunne fortelle deg litt om hvordan denne instruktøren jobber. Les mer om vår kompetanse her

En kropp i balanse, har jevnt med styrke og fri bevegelighet i alle ledd. Det er balanse mellom dype og overfladiske muskler, og balanse mellom styrke og bevegelighet. På den måten beveger vi kroppen mest korrekt og hensiktsmessig. Vi bygger opp styrken helt innenfra de dype stabiliserende musklene, ut til de store overfladiske. Når vi bygger styrke innenfra, vil de overfladiske musklene arbeide mer effektivt, og vi forebygger samtidig overbelastning og potensielle skader. I de fleste øvelsene arbeider kroppen som en integrert helhet, og flere muskelgrupper blir utfordret på samme tid.

Utgangsstilling og holdning er avgjørende for hvilken effekt du får av treningen. Heller færre, men mer presise bevegelser med kvalitet, enn å utføre mange repetisjoner med dårlig kontroll og form. Det er derfor kroppen reagerer med takknemlighet.

For å oppnå god kontroll og presise bevegelser, må hjernen engasjere seg i kroppen. Du opplever dermed en bedre kroppsbevissthet, en bevissthet om musklenes funksjon og en herlig følelse av bevegelighet. Dette, sammen med fokus på pusten, er med å gjør Pilates til en ”body og mind” type trening. Du må være helt tilstede i både kropp og bevissthet. Nettopp derfor vil du gradvis oppleve at de resultatene du oppnår med treningen er så mye mer enn kun fysiske, men også i form av bedre stressmestring, avspenning og mer energi.

Pilates er omskolering av kroppen. Gjennom vaner, trening og holdning lager kroppen mer eller mindre hensiktsmessige bevegelsesmønster. Summen av hva vi gjør og hva vi ikke gjør er avgjørende for om kroppen kan fungere optimalt og smertefritt. Pilates utfordrer oss til å endre gamle bevegelsesmønster, slik at vi bruker kroppen mer hensiktsmessig. Dette tar det ofte tid å endre på. Har man jobbet kroppen inn i en type bevegelsesmønster over flere ti-år, sier det seg selv, at det krever litt tid og trening for å bevege seg ut av disse.

Pilates før og nå

Dagens Pilates instruktører jobber alle ut ifra de grunnleggende prinsippene i metoden og tilpasser dem til hver enkelt persons behov og forutsetninger. Dette er ikke noe vi kan lære i en bok eller fra filmer på Internett. Les mer om historien og metoden her

Joseph Pilates hadde ikke tilgang til den nyere forskningen og vi vet ikke mye om hvor han hentet sin kunnskap fra. Men det som er spennende er at vi i dag kan se hvordan nyere forsking bekrefter det han sa og instruerte. Les mer om Pilates i dag her