Om Pilates

Hvorfor trene Pilates?

En kropp i balanse, har jevnt med styrke og fri bevegelighet i alle ledd. Det er balanse mellom dype og overfladiske muskler, og balanse mellom styrke og bevegelighet. På den måten beveger vi kroppen mest korrekt og hensiktsmessig. Vi bygger opp styrken helt innenfra de dype stabiliserende musklene, ut til de store overfladiske. Når vi bygger styrke innenfra, vil de overfladiske musklene arbeide mer effektivt, og vi forebygger samtidig overbelastning og potensielle skader. I de fleste øvelsene arbeider kroppen som en integrert helhet, og flere muskelgrupper blir utfordret på samme tid.

Utgangsstilling og holdning er avgjørende for hvilken effekt du får av treningen. Heller færre, men mer presise bevegelser med kvalitet, enn å utføre mange repetisjoner med dårlig kontroll og form. For å oppnå god kontroll og presise bevegelser, må hjernen engasjere seg i kroppen. Du opplever dermed en bedre kroppsbevissthet, en bevissthet om musklenes funksjon og en herlig følelse av bevegelighet. Dette, sammen med fokus på pusten, er med å gjør Pilates til en ”body og mind” type trening. Du må være helt tilstede i både kropp og bevissthet. Nettopp derfor vil du gradvis oppleve at de resultatene du oppnår med treningen er så mye mer enn kun fysiske, men også i form av bedre stressmestring, avspenning og mer energi.

Pilates er omskolering av kroppen. Gjennom vaner, trening og holdning lager kroppen mer eller mindre hensiktsmessige bevegelsesmønster. Summen av hva vi gjør og hva vi ikke gjør er avgjørende for om kroppen kan fungere optimalt og smertefritt. Pilates utfordrer oss til å endre gamle bevegelsesmønster, slik at vi bruker kroppen mer hensiktsmessig. Dette tar det ofte tid å endre på. Har man jobbet kroppen inn i en type bevegelsesmønster over flere ti-år, sier det seg selv, at det krever litt tid og trening for å bevege seg ut av disse.

Hvor kommer Pilates fra? Er det det samme som Yoga?

Pilates metoden ble skapt av tyskeren Joseph H. Pilates på begynnelsen av 1900 tallet. Han kalte treningsmetoden for "contrology" og han var inspirert av de gamle grekerne og romerne, kampsporter og Yoga fra det fjerne Østen og tradisjonell turn og boksing  fra Vesten. Han trente boksere i Tyskland og senere fant danserne fra Balanchine veien til hans studio i New York. For danserne er kroppen deres viktigste arbeidsverktøy og de forsto raskt å dra nytte av Joes studio. I dag har idrettsutøverne oppdaget det samme. 

Det er interessant å se hvordan fysioterapeuter, kiropraktorer, osteopater og andre terapeuter, i tillegg til trenere og forskere verden over henviser til metoden og inkluderer den i sitt arbeide for å oppnå bedre resultater. Dagens Pilates instruktører jobber alle ut ifra de grunnleggende prinsippene i metoden og tilpasser dem til hver enkelt persons behov og forutsetninger. Dette er ikke noe vi kan lære i en bok eller fra filmer på Internett. Vi er i stadig utvikling og går på kurs og utveksler erfaringer innenfor et internasjonalt nettverk. Derfor kan du føle deg trygg på at vi aldri vil ta noen sjanser og gjøre noe som kan skade deg og din helse. Vi er ydmyke overfor det leger og terapeuter anbefaler og samtidig kan vi noe de ikke kan: vi kan lære deg å trene Pilates. 

Ei heller er Pilates på apparater noe som best beskrives med ord - du må komme og prøve det, kjenne på det og oppleve det. Det blir som å forklare noen hvorfor det er gøy å kjøre karusell som aldri har prøvd. Det går jo ikke.

Pilates er så mye mer enn bare trening. Du blir lykkeligere!


PILATES

DEVELOPS the body uniformly

CORRECTS wrong postures

RESTORES physical vitality

INVIGORATES the mind

and ELEVATES the spirit

- Joseph Pilates about "Contrology"


Joseph Pilates Studio
  • Pilates hjelper deg å finne likevekt og balanse mellom styrke og bevegelighet i alle ledd, samt mellom store og små muskelgrupper. Fordi du hele tiden må holde fokus og bruke hodet, oppnår du også en bedre balanse mellom det fysiske og det mentale.
  • Pilates gjør deg altså både sterkere og mykere, hjelper deg med en bedre koordinasjon og gjør at du utvikler en bedre kroppsbevissthet og en bedre kroppsholdning. Når du beveger deg oppmerksomt og effektivt unngår du skader og tåler mer.
  • Pilates passer for alle og tilpasses den enkelte – fordi vi alle er forskjellige med ulike forutsetninger og behov. Opprinnelig laget av en mann for menn på begynnelsen av 1900-tallet, senere oppdaget og elsket av kvinner og menn over hele verden.
  • Pilates er gleden over å gjenvinne kontrollen over «mind and body» - Joseph Pilates kalte metoden sin opprinnelig for «contrology». En oppskrift på en bedre hverdag – uansett hvordan den ser ut.
  • Pilates utføres enten på en matte på gulvet eller på spesielle Pilates apparater. Hos Ekilibre Pilates finner du dem alle.

Hva som egentlig skjer

Kontroll, styrke, fleksibilitet og harmoni

Stadig flere oppdager Pilates. De forelsker seg i denne følelsen av å oppdage harmonisk styrke og likevekt i kroppen, kjenne hvordan de gradvis får kontroll over egne bevegelser og hvordan de kan bruke pusten mer effektivt. Resultatene kommer an på ditt utgangspunkt og dine mål, men vi garanterer godfølelsen.

Kjernestyrke og en sterk rygg

Kjernestyrke, eller «core» er blitt mote - på godt og vondt. Fitnessindustrien har dessverre skrelt vekk muligheten for den enkelte til å trene opp kjernen på en trygg og effektiv måte. I Pilates trenes kjernestyrken opp gradvis og sikkert, og det kreves bevissthet og konsentrasjon for å nå de mindre muskelgruppene som støtter ryggraden og stabiliserer bekkenet og skulderpartiet. Det er denne forståelsen av kroppens funksjoner som en helhet som gjør den store forskjellen.

Lange, sterke muskler og fleksibilitet

Den kraftige ytre muskulaturen er den enkleste og trene opp til å bli synlig. Noe å vise fram. Trening med tunge vekter er ofte både motiverende og samtidig den klart enkleste måten å bli skadet på. Pilates gir deg lange, sterke, fleksible muskler som på en funksjonell måte støtter opp om mobile og sterke ledd. Når kroppen din får en god likevekt mellom styrke og fleksibilitet vil den fungere bedre og du vil lettere unngå skader.

 En harmonisk kropp = økt idrettsprestasjon og færre skader

Ensidig trening eller tradisjonell fitness gjør at du konstant jobber med de samme musklene – og kroppen din er smart. Den lever sitt eget liv hvis du ikke bruker hodet! Kroppen din vil ta den enkleste veien og fortsette og bruke de sterkeste musklene og derfor føre til at de blir enda sterke og de svake blir desto svakere. En kropp i ubalanse kan føre til kronisk vond rygg og skader.

I Pilates trener du hele kroppen, inkludert føtter og ankler. En Pilates instruktør vil hjelpe deg til å se hvilken fantastisk maskin kroppen din er og hvordan du kan engasjere og jobbe med både store og små muskelgrupper. Enten du trenger hjelp til å fungere bedre i hverdagen eller ønsker å prestere bedre som idrettsutøver, så vil du oppdage det som så mange elite idrettsutøvere og trenere nå anbefaler.

Det handler effektiv og funksjonell bevegelse

Pilates øvelsene trener mange muskelgrupper samtidig i myke, kontrollerte og kontinuerlige bevegelser. Når du har holdt på en stund vil du merke hvordan dette påvirker dagliglivet og helsen din. Går du gjennom en tøff periode eller er du opptatt av at graviditeten skal være en god opplevelse og at du skal være godt forberedt på tiden etter fødselen, da vil Pilates være noe for deg. For idrettsutøvere kan det bety både mindre skader og bedre resultater.

En fleksibel treningsmetode som tilpasses hvert individ

Hvordan er det mulig at en metode kan være så effektiv for mennesker i så forskjellige faser av livet og som har så forskjellige behov og utfordringer? Pilates stiller store krav til instruktørene som har en lang utdannelse bak seg. Dette kvalitetskravet gjør at instruktøren vil kunne vurdere og analysere dine helt spesifikke behov og lage et optimalt treningsprogram for deg. Da dreier det seg om å se hele deg og din livssituasjon.

Pilates er skånsomt og trygt

Den som opplever smerte er gjerne redd for å bevege seg, og en ulykke kan sette varige spor i oss. Legen og terapeuten vil med kyndige hender, ord og medisiner hjelpe deg på beina igjen  -  Pilates instruktøren hjelper deg å trene riktig for å finne den likevekten i kroppen og mentalt som gjør at det ikke skjer igjen og som gir deg en bedre livskvalitet. Ekilibre Pilates er opptatt av å ha en god dialog med den legen og terapeuten som behandler deg, slik at vi sammen oppnår det beste resultatet i all sikkerhet.

Eldre mennesker får helt spesielle utfordringer som krever spesiell oppmerksomhet. Her er det ofte små ting som skal til for å bedre livskvaliteten og gjøre hverdagen enklere og lettere.

 

Pilates er tøffere enn du kanskje tror….

Josef Pilates var en tøff tysker som trente både engelske soldater og tyske boksere, før han satte opp studioet sitt med selvkonstruerte apparater i New York. Disse apparatene finner du hos Ekilibre Pilates og garanterer deg en treningsutfordring og rask framgang.

 

Pilates kan være veien tilbake

Dagens samfunn skaper paradoksale helsemessige utfordringer. Fra de som blir syke av å bare tenke kropp og trening til de som blir syke av å bare sitte stille. For deg som driver krig mot deg selv og din egen kropp, eller har gitt opp fordi du ikke orker alt maset – kanskje kan Pilates hjelpe deg litt på veien til å bli venn med deg selv igjen. Gi oss en sjanse til å hjelpe deg !