Pilates for idrettsutøvere

Pilates er den mest effektive og fullstendige basis styrketreningen. Det er smart å forebygge skader og ta vare på den kroppen som skal få deg på pallen. Slik blir du i stand til å tåle store treningsmengder og vinne ny kroppsbeherskelse

Du behøver ikke være toppidrettsutøver for å forstå at kroppen er en fantastisk maskin som krever vedlikehold for ikke å bli skadet. Stadig flere idrettsutøvere og mosjonister (som gjerne trener like hardt som toppidrettsutøvere, men uten medisinsk støtteapparat)  finner veien til et Pilates studio for nettopp å unngå skader og samtidig prestere bedre. Dette gjelder friidrett, rugby, golf, tennis, maratonløpere, roere, syklister og mange flere - verden over

Her en artikkel om toppidrettsutøvere som trener i Pilatesstudio

Ekilibre Apparater 0001 15 Dsc 3682

Alle toppidrettsutøvere ønsker å være skadefri

Mange skader skyldes ubalanse eller ustabilitet i kroppen. Typisk for mange er smerter i korsryggen fordi bekkenpartiet er så ustabilt og ute av posisjon at det ikke gir nødvendig støtte til ryggen. I tillegg er gjerne hamstrings (bakside lår) for stramme og hofteledds-bøyerne overaktivert og stramme. Alt dette gjør kroppen utsatt for skader. Pilates vil løse opp i den stramme muskulaturen og samtidig styrke den indre muskulaturen rundt hoftene som vil avlaste de større og dominerende musklene og dermed bedre musklenes funksjonalitet og dermed gi færre skader.

Bedre kontroll over kroppens bevegelser

Spesielt trening på Pilatesapparater gir kroppen helt nye utfordringer for en toppidrettsutøver. Utfordringene kommer uventet og krever stor kroppsbevissthet og total kroppskontroll. En veltrent idrettsutøver vil få mer feedback fra et Pilatesapparat enn det vekter, fitnessmaskiner eller mattetrening vil kunne gi. Et Pilatesapparat lar deg ikke jukse, tvinger deg til å jobbe med hele kroppen som en helhet, skaper en ny bevissthet om hvor armer og bein befinner seg i forhold til resten av kroppen og lar deg korrigere undervegs mens du beveger deg. Ikke minst vil Pilates hjelpe deg med å finne fram til akkurat de musklene du ønsker å jobbe med for å bygge bevegelighet og stabilitet der du trenger det.  

Det nye, balanserte, «fine tuned»  bevegelsmønsteret en idrettsutøver gradvis bygger opp gjennom Pilates seansene vil kunne overføres til løpebanen, fotballbanen, skiløypa eller sykkelen.  

Mer styrke og eksplosivitet

Forståelsen av at styrken og eksplosiviteten i kroppen kommer fra senteret i kroppen, ikke fra armer og bein, gjør en enorm forskjell. Samtidig er det et faktum at ingen styrke kan komme fra ustabilitet. Pilates handler om å opparbeide og kanalisere kjernestyrken  for at kroppen skal fungere optimalt.

Denne stabiliteten i bekken, skuldre og kjernemuskulatur som Pilates utvikler kan hjelpe idrettsutøvere å generere mer styrke fra uvanlige posisjoner. Mange av Pilates øvelsene er unilaterale, og de genererer styrke og kontroll i ustabile posisjoner som utfordrer utøverens «svakere» side.

Ikke bare toppidrettsutøvere vil ha utbytte av å trene Pilates. Ofte vil amatører og mosjonister ha like stor nytte og glede av den samme treningen, fordi de gjerne har utviklet de samme utfordringene i bekkenet osv, som toppidrettsutøverne. I tillegg vil de ikke ha den samme profesjonelle oppfølgingen som en potensiell verdensmester.


For Pilates instruktøren blir det viktig å samarbeide nært med idrettsutøveren selv og treneren for å tilrettelegge det beste, skreddersydde treningsopplegget. Et typisk treningsopplegg for å hjelpe en idrettsutøver vil bestå av følgende elementer:

  • Gratis prøvetime på Pilates apparater med instruktør (1 seanse)
  • Fullstendig analyse av holdning (posture analysis) behov og personlige mål (1 seanse)
  • Instruktøren utarbeider et personlig treningsprogram, sammen med trener og utøver, og anbefaler øvelser som kan gjøres mellom seansene
  • Jevnlige treningsseanser på Ekilibre Pilatesstudio med et avtalt intervall og over en avtalt periode


For idrettsutøvere handler Pilates like mye om å slippe opp spenninger og finne flyt og harmoni i beveglsene. Det handler om å skifte fokuset fra prestasjon til å oppleve kroppsbevissthet og virkelig bevegelse. Det blir en helt rå opplevelse dersom du tillater deg selv å slippe litt tak.