Pilates for rehabilitering

Riktig trening krever riktig metode og veiledning

En skade eller en sykdom setter kroppen i et beskyttelsesmodus og vi har alle opplevd frykten for smerte, som kan være bevisst eller ubevisst. I tillegg kommer frykten for å gjøre noe feil og ikke bli bra igjen. Heldigvis kan dyktige leger, osteopater, naprapater, fysioterapeuter og andre terapeuter hjelpe oss på beina igjen etter en skade, sykdom eller et uheldig bevegelsesmønster som har gitt smerter, plager og nedsatt livskvalitet. De vil ofte gi pasienten det gode rådet å trene riktig for å bli bedre og for å unngå at problemet gjentar seg. Det er her Pilates metoden blir spesielt interessant, fordi vi lærer kroppen et nytt og bedre bevegelsesmønster og lærer å beskytte kroppen vår selv.

Dersom du søker en terapeut, samarbeider vi med osteopaten Xavier Tiberghien ved Axes Helse

Trene riktig er ikke enkelt for en person som har smerter, er engstelig eller ikke helt forstår hvordan denne «riktige treningen» skal utføres sikkert og effektivt. De færreste har forutsetninger for å klare det.

Mange opplever treningen på Pilates apparatene som spesielt betryggende og sikkert, og ikke minst mer motiverende og morsomt enn mye annen rehabiliteringstrening som kan være kjedelig. Apparatene gjør det mulig å aktivere akkurat de musklene eller den delen av kroppen som trenger å styrkes og her er det ikke mulig å jukse! I tillegg legger vi vekt på den helhetlige koordinasjonen og fleksibilitet.

Samtidig blir mestringsfølelsen spesielt sterk og det oppstår en ny kontakt mellom kropp og bevissthet, og kanskje blir angsten for smerten litt mindre. Herfra blir det mulig å gjenoppta annen trening, fortsette å trene mer avansert Pilates og bli enda sterkere og mindre utsatt for flere skader.

Veien tilbake etter overtrening eller krigen mot kroppen

Pilates har vist seg meget effektiv for unge som lider av overtrening, feiltrening og stress. Det samme gjelder lidelser som spiseforstyrrelser og andre psykiske problemer. Presset på unge idretts-talenter for å prestere eller unge jenter for å få en perfekt kropp kan bli så sterkt at det blir ødeleggende. Felles for disse er at kontakten mellom kroppen og bevisstheten blir brutt og det oppstår en veritabel personlig krig mot kroppen. Fordi Pilates handler mye om å samarbeide med kroppen og kjenne hvordan den fungerer, kan en Pilates instruktør hjelpe til å gjenopprette freden med egen kropp, gi tilbake treningsgleden og mestringsfølelsen.   

Pilates 0007 Image001 1


For Pilates instruktøren blir det viktig å samarbeide nært med pasientens terapeut for å legge til rette for det beste, skreddersydde treningsopplegget under rehabilitering. Et typisk opplegg for rehabiliteringstrening vil bestå av følgende elementer:

  • Gratis prøvetime på Pilates apparater med instruktør (1 seanse på en time eller mer hvis nødvendig for å planlegge rehabiliteringen).
  • Fullstendig analyse av holdning (posture analysis), behov og personlige mål (1 seanse)
  • Instruktøren utarbeider et personlig treningsprogram og øvelser som kan gjøres mellom seansene. På denne måten blir seansene på studioet mer effektive og fremgangen raskere
  • Jevnlige treningsseanser på Ekilibre Pilatesstudio med et avtalt intervall og over en avtalt periode.


For meg ble ulykken veien til lykken! Jeg oppdaget Pilates og fant ut hvordan jeg kunne bruke ryggen til det den skal brukes til. Jeg fikk en ny holdning og folk snudde seg etter meg på gata - enda jeg ikke hadde gått ned et gram i vekt. Jeg elsker den nye meg! - Mariana, en av Kristins faste kunder på My studio Pilates i Sveits